VRBOVÉ: Dnes večer sa uskutoční posviacka reliéfu Sedembolestnej Panny Márie

28.07.2012 Piešťany

Vrbové 28. júla (TASR) - V predvečer vrbovských svätogorazdovských hodov sa uskutoční dnes večer v rámci sv. omše v Kostole sv. Gorazda vo Vrbovom posviacka umeleckého reliéfu Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. TASR informoval vedúci útvaru kultúry Mestského úradu vo Vrbovom Ľubomír Bosák. Vrbovčania si tento rok pripomínajú 15. výročie postavenia svojho kostola zasväteného sv. Gorazdovi, spolupracovníkovi sv. Cyrila a Metoda. Tohoročné hody sú teda zvýraznené aj veľkým jubileom príchodu cyrilo-metodskej misie.

"Dielo dal zhotoviť a vrbovskej farnosti daroval Anton Polák, rodák z Vrbového, ktorý žije v Belgicku. Rovnakú drevorezbu už predtým venoval pútnickému miestu Banneux v Belgicku, kde majú podobné zastúpenie rôzne národy a Slováci tam chýbali," uviedol Bosák s tým, že dnes sme vďaka Antonovi Polákovi reprezentovaní aj slovenskou štátnou vlajkou.

Anton Polák – darca plastiky Sedembolestnej umiestnenej v Banneux a vo Vrbovom - sa narodil v roku 1919 vo Vrbovom. Od roku 1941 žije vo Flámsku. Po druhej svetovej vojne, keď sa z donútenia stal emigrantom, sa všemožne zapájal do krajanského života a do pomoci rodákom vo vlasti. Jeho život bohatý na dobré skutky opisuje kniha Telom v kraji dávnych Belgov – duchom pod Tatrami (2009).

Ako Bosák povedal, Banneux patrí medzi významné pútnické miesta Belgicka. Všetko sa začalo v roku 1933, keď sa Panna Mária osemkrát zjavila 12-ročnej Mariette Becovej, pochádzajúcej z chudobnej mnohodetnej rodiny. Malej vizionárke sa predstavila: "Som Panna (Matka) chudobných." Zavolala ju k neďalekému prameňu a tam povedala: "Tento prameň je vyhradený pre všetky národy..." Cirkev zjavenia oficiálne uznala v roku 1949. Polák v spolupráci s Margitou Behúnovou, sestrou kardinála Tomka, dal zhotoviť reliéf Sedembolestnej podľa milostivej sochy zo Šaštína. Dielo vo forme drevorezby (80 x 100 cm) vytvoril umelec Štefan Dolobáč z Hrabovca nad Laborcom. Najprv bolo predstavené v rodisku darcu, vo Vrbovom, a potom pričinením správcu Slovenskej katolíckej misie v Bruseli Ľubomíra Fabčina 18. septembra 2010 slávnostne posvätené emeritným košickým arcibiskupom Mons. Alojzom Tkáčom v Banneux. Šľachetný donátor sa napokon rozhodol zanechať rovnakú pamiatku, vernú autorskú kópiu plastiky, aj vo svojom rodisku. Tak sa vytvorilo symbolické spojenie medzi belgickým Banneux a slovenským Vrbovým.
 

Vyberte región